СТАТИСТИКА РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС: СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Довгенко, Яна; Буткевич, Оксана (Сталий розвиток економіки, 2026)
Обґрунтовано необхідність адаптації інструментарію комплексної оцінки розвитку людського потенціалу та ефективності розвитку регіонів в умовах військової агресії 2024 року. Доведено недостатність традиційних методів через вплив безпекового фактора та демографічні зрушення. На основі офіційних статистичних даних по Україні за 2024 рік проведено статистичну оцінку соціально-економічного стану 24 регіонів із застосуванням п’яти індексів: кризового (Lc), повного якості життя (Lf), ІРЛП, коефіцієнта економічної ефективності (E) та динамічного нормативу (D). Виявлено зміщення центру економічної активності зі сходу на захід і центр: частка шести західних областей у ВРП зросла з 14,8 % (2022) до 21,3 % (2024), розрив між лідером (Київ, E=2,71) та аутсайдером (E=0,72) сягнув 3,76 рази. Обґрунтовано перехід до диференційованої регіональної політики та щорічного моніторингу в умовах війни.