ҐЕНДЕРНІ АСПЕКТИ МЕНЕДЖМЕНТУ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ: РЕГІОНАЛЬНИЙ АНАЛІЗ У ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ - Корицька, Ольга; Наконечна, Анна (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено трансформацію ринку праці України в умовах воєнного стану (2022–2025 рр.) крізь призму ґендерних аспектів менеджменту та підприємництва. На прикладі Львівської області проаналізовано динаміку реєстрації суб’єктів господарювання. Виявлено стійку тенденцію до зростання частки жінок-керівниць бізнесу. Особливу увагу звернено на фактор війни, всупереч якому у 2024 році жінки зареєстрували 60% від усіх нових фізичних-осіб підприємців у країні. Проаналізовано регіональні особливості підприємницької активності жінок в Україні. Виявлено ґендерний розрив в оплаті праці та обґрунтовано причини створення жінками власного бізнесу як способу самостійного встановлення рівня доходів. Запропоновано системні заходи щодо урівноваження ґендерного балансу, включаючи підвищення прозорості оплати праці та ґендерно-збалансовану корпоративну політику.