ГЕНЕЗИС ПОНЯТІЙНОЇ БАЗИ ТОВАРНИХ ЗАПАСІВ У КОНТЕКСТІ СИСТЕМНОСТІ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНОСТІ - Січкар, Іван (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено генезис понятійної бази товарних запасів у контексті системності та функціональності, розкрито еволюцію їхнього змісту від традиційної облікової категорії до багатовимірного стратегічного інструмента управління. Обґрунтовано взаємозв’язок товарних запасів із цілями сталого розвитку та сучасними викликами, включно з цифровізацією, глобальними ризиками, воєнними загрозами, змінами поведінки споживачів і порушенням ланцюгів постачання. Узагальнено міждисциплінарні підходи, що інтегрують економічні, екологічні, соціальні та технологічні аспекти управління ресурсами. Запропоновано авторське уточнення дефініції «товарні запаси», яке підкреслює їхню роль у забезпеченні операційної стійкості, відповідального використання ресурсів, прозорої нефінансової звітності та підвищення стратегічної адаптивності підприємств у період невизначеності й повоєнного відновлення.