ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ІТ-ПІДПРИЄМСТВ - Мохненко, Андрій; Кішка, Іван (Сталий розвиток економіки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена посиленням глобальної конкуренції та зростанням ролі інформаційних технологій у формуванні конкурентних переваг підприємств. Метою статті є дослідження впливу ІТ-кластерів і міжнародних стратегічних альянсів на підвищення конкурентоспроможності ІТ-підприємств. Дослідження ґрунтується на теоретичному аналізі, порівняльному та системному підходах. Основною гіпотезою є твердження, що поєднання кластерної взаємодії та стратегічних альянсів формує синергійний ефект розвитку ІТ-підприємств. У результаті здійснено аналіз діяльності ІТ-кластерів, встановлено їх переваги й обмеження, охарактеризовано роль стратегічних альянсів у розширенні ринкових можливостей і зниженні ризиків. Наукова новизна полягає у комплексному обґрунтуванні синергії кластерної та альянсної взаємодії. Перспективи подальших досліджень пов’язані з кількісною оцінкою їх ефективності.