ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДИКИ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ В УПРАВЛІННІ ПОРТФЕЛЕМ ФІНАНСОВИХ ІНВЕСТИЦІЙ - Красношапка, Володимир; Костюнік, Олена; Кожемяченко, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2026)
В статті пропонується при аналізі інвестиційного портфеля комерційних банків та інвестиційних компаній використовувати методику економічного аналізу з метою зменшення рівня ризиків при управління інвестиційним портфелем таких фінансових організацій. На сьогодні в контексті нестабільного зовнішнього середовища та високої ймовірності кризових ситуацій постає питання правильного та ефе¬ктивного управління інвестиційним портфелем, і вибір серед існуючих моделей та методів таких, які дозволять покращити процес ухвалення рішення, підвищити ефективність управління та зменшити рівень ризику при формуванні інвестиційного портфеля. В статті розкриваються поняття фінансові інвестиції, активи, управління портфелем активів та інвестиційний портфель. Також розглядаються підходи до аналізу активів та портфельних інвестицій методом економічного аналізу, а також через формування цілей досягнення певного планового результату діяльності компаній протягом визначеного періоду з мінімізацією ризиків на кожному етапі управління активами та інвестиційним портфелем. Таким чином, портфель активів і інвестиційний портфель комерційних банків та інвестиційних компаній, розглядається як керована система, яка рухається по певній заданій траєкторії з метою досягнення встановлених показників фінансової діяльності таких організацій.