ІНСТРУМЕНТИ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕСОМ В УМОВАХ СИСТЕМНИХ КРИЗ ТА НЕБЕЗПЕК - Лелик, Любов; Магас, Наталія; Дядченко, Володимир (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті систематизовано інструменти управління бізнесом в умовах системних криз та воєнного стану. Виявлено обмеженість класичних антикризових підходів щодо специфічних загроз: руйнування інфраструктури, енергетичного терору та міграції капіталу. Обґрунтовано перехід до моделі динамічної життєстійкості підприємства. Запропоновано три-рівневу систему інструментарію: 1) екстремальна фінансова стабілізація; 2) адаптивна диверсифікація; 3) стратегічна резильєнтність. Доведено, що синергія цих інструментів забезпечує безперервність бізнес-процесів у середовищі радикальної невизначеності. Практична значущість полягає у можливості використання моделі для збереження операційної стійкості та потенціалу повоєнного відновлення вітчизняних підприємств.