ІНТЕРПРЕТАЦІЯ ПОНЯТТЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ - Щелкунов, Ігор (Сталий розвиток економіки, 2026)
В статті доведено актуальність обґрунтування комплексного підходу до інтерпретації національної економічної стійкості для аналізу можливостей національних економік адаптуватися до зовнішніх шоків та забезпечувати стабільний розвиток за кризових умов. Визначено тріаду інтерпретацій поняття «стійкість», яке пропонується розуміти як стан, властивість та характеристику поведінки системи. Розглянуто еволюцію інституалізації національної стійкості в нормативно-правових документах України як реакцію на ескалацію безпекових загроз. Обґрунтовано, що економічна стійкість є фундаментом економічної безпеки держави та одним з ключових критеріїв її забезпечення. Надано інтерпретацію поняття національної економічної стійкості на підставі узагальнення підходів до трактування стійкості як базового концепту та врахування її критичної ролі у забезпеченні національної економічної безпеки.