ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ РЕЖИМУ ЕКСПОРТНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Тищенко, Вікторія; Найденко, Олексій (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стан зовнішньої торгівлі напряму залежить від регулювання експорту та імпорту товарів. В процесі дослідження з’ясовано, що в Україні застосовуються заходи тарифного та нетарифного регулювання експорту, які в першу чергу застосовуються до сільськогосподарської продукції, яка складає найбільшу питому вагу в обсягах експортних поставок України. Обґрунтовано переваги та недоліки режиму експортного забезпечення для експортної продукції. З’ясовано, що перелік товарів, який підпадає під дію режиму експортного забезпечення не є економічно обґрунтованим. Доведена невідповідність дозволених умов постачання товарів за Інкотермс в нормативно-правових актах органів виконавчої влади України. З’ясовано, що мінімально допустимі експортні ціни не завжди можуть корелювати із цінами, які відповідають принципу «витягнутої руки» за правилами трансфертного ціноутворення. Доведено, що у експортерів виникає додаткове податкове навантаження на сплату ПДВ, складання податкових накладних, підтвердження статусу платника ПДВ. Обґрунтовано пропозиції щодо врегулювання існуючих проблем режиму експортного забезпечення.