БРИТАНСЬКИЙ ФІНАНСОВИЙ СЕКТОР В УМОВАХ ГЕОЕКОНОМІЧНОГО РОЗКОЛУ: ВИКЛИКИ ПОСТБРЕКЗИТНОГО ПЕРІОДУ - Король, Марина; Медвідь, Микола (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджується вплив глобальної фінансової фрагментації на економіку Великої Британії в контексті виходу країни з Європейського Союзу та посилення геополітичної напруженості. Розглянуто трансформацію світової фінансової системи під впливом торговельних обмежень, санкційних режимів та переконфігурації міжнародних економічних зв’язків. Зазначено, що втрата паспортного режиму для фінансових послуг спричинила масштабну релокацію банківських активів та робочих місць до провідних європейських фінансових центрів. Ідентифіковано ключові ризики для фінансової стабільності. Виокремлено особливості впливу геополітичних потрясінь на банківський сектор через збільшення кредитних, ринкових та операційних ризиків. Проаналізовано наслідки розходження регуляторних підходів між Великою Британією та Європейським Союзом у сферах управління активами, клірингу деривативів та ринків капіталу. Зроблено висновок про необхідність адаптації фінансових інституцій до нових умов функціонування.