INNOVATION MANAGEMENT OF AGRICULTURAL ENTERPRISES IN THE CONTEXT OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT: THE ROLE OF CONSULTING ACTIVITIES IN INTERNATIONAL PRACTICE - Бричко, Аліна; Сяопінь, Цзуй (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена актуальним питанням управління інноваціями аграрних підприємств у контексті сталого розвитку з урахуванням ролі консалтингової діяльності в міжнародній практиці та особливостей функціонування аграрного сектору КНР. У роботі проаналізовано сучасні теоретичні підходи до інноваційного розвитку аграрного бізнесу на основі концепцій сталого розвитку, Agriculture 4.0 та систем аграрних знань і інновацій (AKIS). Систематизовано ключові фактори, що впливають на впровадження інновацій у сільському господарстві, зокрема технологічні, організаційно-управлінські, інституційні, соціально-економічні та екологічні чинники. Особливу увагу приділено аналізу міжнародного досвіду розвитку аграрного консалтингу як інструменту трансферу знань, управлінських інновацій і цифрових технологій у практику аграрних підприємств. Досліджено інституційну роль дорадчих та консалтингових структур у формуванні інноваційних екосистем і забезпеченні взаємодії між наукою, бізнесом та державою. Обґрунтовано значення консалтингу як ключового елемента інноваційної інфраструктури аграрного сектору та складової системи AKIS. На основі аналізу практики аграрних підприємств КНР визначено особливості китайської моделі інноваційного розвитку, що поєднує державну підтримку, цифровізацію аграрних ланцюгів вартості, розвиток кооперативних форм господарювання та інтеграцію аграрного виробництва з електронною комерцією. Показано, що консалтингові структури в Китаї виконують функції координатора інноваційних процесів, інтегратора знань і провайдера управлінських рішень. Запропоновано інтегровану модель управління інноваціями аграрних підприємств, яка поєднує стратегічний, інституційний, операційний, консалтинговий та оціночний рівні управління. Обґрунтовано доцільність використання системи показників для оцінювання ефективності інноваційної діяльності та результативності консалтингового супроводу. Результати дослідження можуть бути використані при формуванні стратегій інноваційного розвитку аграрних підприємств та розробці державної політики підтримки сталого агробізнесу.