МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ ІНТЕНСИВНОСТІ РОБОТИ ПУНКТІВ ПРОПУСКУ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ОПТИМІЗАЦІЇ МИТНИХ ПРОЦЕДУР - Скибінський, Олександр; Сивохіп, Павло; Солтис, Роман (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті здійснено оцінювання інтенсивності роботи та рівня завантаженості контрольних пунктів пропуску України як ключового елемента митного регулювання. Надано характеристику інтенсивності роботи контрольних пунктів пропуску у Львівській, Волинській, Чернівецькій та Закарпатській областях України. Загалом здійснено оцінювання для 14 пунктів пропуску за показниками пропускної спроможності, часу обслуговування і оформлення транспортних засобів та їх фактичного потоку. Сформовано шкалу рівня завантаженості контрольних пунктів пропуску. На основі представлених показників побудовано матрицю кластерів інтенсивності роботи пунктів пропуску України. Така матриця покаже, які із пунктів пропуску є схожими за завантаженістю і обсягом руху транспортних засобів. У статті надано ключові рекомендації, які сприятимуть розвитку митного регулювання країни.