СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ - Волощук, К.Б.; Волощук, В.Р. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Визначення стану і ключових передумов формування та реалізації стратегії інноваційного розвитку підприємств. Методика дослідження. Для досягнення мети та виконання завдань дослідження використано діалектичний метод наукового пізнання, системний, логічний і матричний підходи. У процесі дослідження застосовано загальнонаукові методи: економіко-статистичний – для узагальнити тенденції інноваційного розвитку підприємств; табличний – для наочного відображення результатів дослідження обсягів і джерел фінансування інноваційної діяльності, витрат, видів робіт; абстрактно-логічний – при формуванні висновків і пропозицій; матричний – при визначенні стратегії інноваційного розвитку підприємств. Результати. Узагальнено тенденції інноваційного розвитку підприємств в Хмельницькій області та Україні; систематизовані обсяги і основні джерела фінансування інноваційної діяльності, витрати та види досліджень, способи активізації інноваційного підприємництва; виокремлено можливі напрями формування та реалізації інноваційної стратегії підприємства. Встановлено, що ефективний розвиток економіки можливий лише за умови активізації інноваційного розвитку підприємств, який має бути пріоритетним напрямком перспективного соціально- економічного розвитку. Інноваційний розвиток підприємств за умови модернізації, технічного переозброєння сприятиме нарощуванню обсягів виробництва, підвищенню ефективності, конкурентоспроможності та зростанню добробуту населення, рейтингам, іміджу України на світовому рівні. Вважаємо, що активізація інноваційного розвитку підприємств потребує комплексного врегулювання. Заходи щодо цього мають стосуватися як необхідності підтримки реального сектору економіки з боку держави, так і стимулювання інноваційного підприємництва. Вважаємо, що нарощування інноваційної активності підприємств і диверсифікація видів науково-дослідної діяльності повинні носити прогнозований характер, забезпечений розробкою чітко сформульованої інноваційної стратегії узгодженої з програмами соціально- економічного розвитку. Наукова новизна. Удосконалено наукові підходи до формування та реалізації стратегії інноваційного розвитку підприємств; подальшого вивчення питання формалізації впливу на розвиток економіки; визначення напрямів активізації інноваційного розвитку підприємств для реалізації стратегії соціально-економічного розвитку, яка базується на цілях економічного зростання та забезпечення конкурентоспроможності вітчизняної продукції на світовому ринку, підвищення інноваційного рейтингу України. Набули подальшого розвитку: аналітичні інструменти виділення тенденцій та можливостей активізації інноваційного розвитку підприємств для зростання добробуту суспільства на основі ефективної взаємодії держави, науки та підприємницької діяльності; відповідності стратегічним цілям розвитку; формування синергетичного ефекту; створення привабливої системи мотивації діяльності персоналу та прийняття ефективних управлінських рішень; адаптивності до змін зовнішнього середовища;повноти та збалансованості задоволення інтересів зацікавлених осіб. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані підприємствами та бізнесом, науково-дослідними організаціями і населенням для комплексного врегулювання питань підтримки реального сектора економіки з боку держави, так і стимулювання наукового, підприємницького секторів до інноваційного розвитку; розширення асортименту інноваційних продуктів, запровадження нових технологій, процесів задоволення попиту споживачів, освоєння нових ринків збуту, державної підтримки та розробки і реалізації стратегії інноваційного розвитку підприємств.