МОДЕЛЮВАННЯ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ПІДПРИЄМСТВА В ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ - Лега, Ольга; Макарчук, Андрій; Прийдак, Тетяна; Кухарук, Софія (Сталий розвиток економіки, 2026)
У результаті проведеного аналізу виявлено тенденцію до зростання частки оборотних і високоліквідних активів за одночасного скорочення інвестиційної складової, що відображає адаптацію підприємств до кризових умов. Розроблена поліноміальна модель забезпечила адекватне відтворення динаміки досліджуваних показників і дозволила сформувати прогноз їх зміни на 2025–2027 роки з достатнім рівнем точності. Обґрунтовано можливість використання запропонованого підходу для підтримки процесів фінансового планування, бюджетування та стратегічного управління. Практичне значення дослідження полягає у можливості впровадження розробленого інструментарію в систему управління підприємством з метою підвищення обґрунтованості управлінських рішень та ефективності використання економічних ресурсів.