ІНТЕГРАЦІЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ПРІОРИТЕТІВ У СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМНИЦТВОМ В КОНТЕКСТІ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ТА СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Літвак, Ольга; Сергійчук, Сергій; Гура, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті розглянуто питання інтеграції екологічних пріоритетів у стратегічне управління підприємництвом в контексті цифровізації та сталого розвитку. Обґрунтовано, що екологічні пріоритети мають виступати не декларативними намірами, а управлінськими орієнтирами, які задають допустимі межі впливу на довкілля та цільовий екологічний ефект і підлягають вимірюванню та контролю. Запропоновано прикладну логіку інтеграції пріоритетів у стратегію через взаємопов’язані механізми: узгодження цілей між рівнями управління, формування системи показників і управлінської звітності, закріплення відповідальності та мотивації, відбір і пріоритезацію екологічно орієнтованих рішень, а також цифрову підтримку збору даних, аналітики й коригувальних дій. Показано підхід до пріоритезації рішень за критеріями екологічного ефекту, економічної доцільності, ризиків, строків упровадження, масштабованості та відповідності стратегії. Доведено, що в контексті сталого розвитку екологізація забезпечує відчутні економічні ефекти: підвищення ресурсоефективності та зниження витрат, скорочення ризиків, посилення репутації, доступу до партнерств та інвестицій, а також інноваційності й конкурентоспроможності.