СТРАТЕГІЇ ПРОСУВАННЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ НА МАРКЕТПЛЕЙСАХ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ - Савенко, Микола (Сталий розвиток економіки, 2026)
У сучасних умовах глобалізації та цифрової трансформації маркетплейси відіграють ключову роль у розвитку малого та середнього бізнесу, забезпечуючи швидкий вихід на нові ринки та доступ до широкої аудиторії. Дослідження спрямоване на систематизацію стратегій просування МСБ на платформах Rozetka, Prom.ua, Епіцентр, Etsy та Amazon з використанням порівняльного аналізу та методів контент-аналізу. Встановлено, що українські маркетплейси орієнтовані на внутрішній ринок із базовими інструментами просування та акцентом на довіру споживачів, тоді як Etsy та Amazon пропонують глобальне охоплення та розвинені цифрові інструменти. Розетка відзначається високою довірою та програмами підтримки новачків, Пром.юа – гнучкістю для дрібного бізнесу, Епіцентр – поєднанням офлайн- і онлайн-продажів. Результати корисні для підприємців, зацікавлених у підвищенні ефективності діяльності через маркетплейси та адаптації стратегій до умов глобальної конкуренції.