УПРАВЛІНСЬКІ АСПЕКТИ СТИМУЛЮВАННЯ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРОВИРОБНИКІВ - Мазний, Віталій (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена дослідженню управлінських механізмів стимулювання інтеграційних процесів у сільському господарстві через комплексний аналіз економічних, організаційних, правових та соціально-психологічних важелів впливу. Систематизовано інструменти стратегічного управління інтеграційними структурами, включаючи стратегічний аналіз, портфельний аналіз, сценарне планування, збалансовану систему показників та бенчмаркінг, адаптовані до специфіки аграрного виробництва. Розроблено систему управлінських заходів на мікро-, мезо- та макрорівнях, що охоплює підвищення компетентності керівників, створення координаційних центрів, формування територіальних кластерів та вдосконалення законодавчої бази. Особливу увагу приділено механізмам узгодження суперечливих інтересів різних категорій учасників інтеграційних об’єднань через інструменти квотування голосів, формульного ціноутворення, арбітражу та формування спільної організаційної культури. Доведено необхідність збалансованого поєднання демократичних та оперативних принципів прийняття управлінських рішень для забезпечення довгострокової стійкості інтеграційних формувань.