ДИДЖИТАЛ ТРАНСФОРМАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ: ЦИФРОВІ ПЛАТФОРМИ ЯК ДРАЙВЕР РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНИХ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ЗМІН - Гаврилюк, Олег; Овсієнко, Наталія; Овсієнко, Володимир (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено роль цифрових платформ у процесах трансформації сучасних підприємств та їх вплив на економічні й організаційні зміни. Проаналізовано сутність цифрової трансформації як комплексного процесу впровадження цифрових технологій у всі сфери діяльності організації. Визначено ключові характеристики цифрових платформ, що забезпечують створення екосистем взаємодії між різними учасниками ринку. Розглянуто основні напрями цифровізації бізнес-процесів підприємств, включаючи автоматизацію операцій, впровадження систем аналітики великих даних, розвиток електронної комерції та інтеграцію CRM/ERP систем. Виявлено основні переваги використання цифрових платформ, серед яких підвищення операційної ефективності, покращення клієнтського досвіду, можливості масштабування бізнесу та оптимізація витрат. Проаналізовано виклики та бар’єри цифровізації, що включають високі інвестиційні витрати, нестачу кваліфікованих кадрів, питання кібербезпеки та опір організаційним змінам. Обґрунтовано необхідність стратегічного підходу до цифрової трансформації з урахуванням специфіки галузі та розміру підприємства. Запропоновано рекомендації щодо успішної імплементації цифрових платформ на підприємствах України.