ДОСЛІДЖЕННЯ ПРИБУТКОВОСТІ БРЕНДІВ ПІДПРИЄМСТВ НА РИНКУ ТОВАРІВ ШВИДКОГО ОБІГУ: МАРКЕТИНГОВІ СТРАТЕГІЇ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРОСУВАННЯ - Левицька, Інна; Бондаренко, Валерій; Луцій, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті проведено комплексний аналіз прибутковості брендів на ринку товарів швидкого обігу (FMCG) станом на 2024–2025 роки. Досліджено фінансові показники провідних світових FMCG-компаній, зокрема Nestlé, PepsiCo, Procter & Gamble, Unilever та Coca-Cola. Проаналізовано маркетингові стратегії підприємств, принципи побудови організаційної структури управління та домінуючі стратегічні підходи в умовах посиленої конкуренції з боку приватних торговельних марок. Особливу увагу приділено дослідженню ефективності просування брендів у цифровому середовищі, включаючи омніканальні стратегії, соціальні медіа та програми лояльності. Виявлено ключові тенденції ринку, зокрема зростання частки приватних марок до 39 % у Західній Європі та посилення конкуренції між національними та приватними брендами роздрібних мереж. Обґрунтовано необхідність трансформації маркетингових стратегій FMCG-компаній в напрямку персоналізації споживчого досвіду, цифрової трансформації каналів збуту та інтеграції принципів сталого розвитку. Визначено перспективи подальших досліджень щодо впливу штучного інтелекту на персоналізацію маркетингових комунікацій у секторі FMCG.