СУЧАСНІ ТРЕНДИ ЛІДЕРСТВА В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Мельник, Леонід; Карінцева, Олександра; Кубатко, Олександра; Мозговий, Максим (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті здійснено теоретичне узагальнення сучасних трендів лідерства в умовах глобальних соціально-економічних, технологічних і ціннісних трансформацій. Обґрунтовано, що лідерство дедалі більше розглядається як динамічний соціальний процес, який формується у взаємодії між людьми та залежить від умов невизначеності, цифровізації та суспільних очікувань. Проаналізовано особливості наукових підходів до сучасного розуміння лідерства, що підкреслюють роль довіри, цінностей і спільної відповідальності. Визначено важливі глобальні чинники трансформації лідерства, зокрема зростання нестабільності й кризових явищ, цифрову трансформацію та розвиток штучного інтелекту, а також посилення уваги до сталого розвитку, інклюзії та добробуту працівників. Показано, що ці чинники зумовлюють перехід до людиноцентричного, лідерства. Систематизовано сучасні лідерські тренди, серед яких адаптивність, емоційна компетентність, цифрова грамотність, підтримка культури безперервного навчання, розвиток психологічної безпеки та поєднання технологічних рішень із гуманістичними цінностями. Обґрунтовано, що сучасне лідерство виконує не лише функцію досягнення результатів, а й забезпечує формування спільних сенсів, підтримку інновацій і стійкість організацій у мінливому середовищі. Лідер постає як носій цінностей, фасилітатор взаємодії та провідник змін, здатний поєднувати стратегічне мислення з увагою до людського потенціалу. Зроблено висновок, що сучасне лідерство ґрунтується на інтеграції адаптивності, цифрової компетентності та соціальної відповідальності, що визначає напрями подальших досліджень у сфері організаційного розвитку. Отримані результати можуть бути використані як теоретична основа для подальших наукових досліджень і практичних розробок у сфері управління організаціями. Матеріали статті становлять інтерес для дослідників, викладачів і практиків, які вивчають проблематику сучасного лідерства.