ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА СТРАТЕГІЧНО ВАЖЛИВИХ ПІДПРИЄМСТВ: КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ - Вітрик, Ігор (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті здійснено обґрунтування концептуальних засад економічної безпеки стратегічно важливих підприємств як системоутворювальних суб’єктів національної економіки в умовах воєнного стану. Досліджено еволюцію наукових підходів до трактування категорії «безпека» та узагальнено сучасні підходи до визначення економічної безпеки підприємства. Визначено специфіку взаємозв’язку між економічною безпекою стратегічно важливого підприємства та економічною безпекою держави, доведено наявність системного зворотного впливу результативності їх функціонування на стійкість національної економіки. Запропоновано авторське визначення економічної безпеки стратегічно важливого підприємства як інтегральної характеристики його стану та потенціалу розвитку, що поєднує захищеність, адаптивність, ефективність і стратегічну спрямованість на зміцнення національної безпеки та економічної незалежності держави.