ДИНАМІКА НЕРІВНОСТІ ТА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ В КРАЇНАХ З РІЗНИМ РІВНЕМ ДОХОДУ - Косіашвілі, Данило; Меркулова, Тамара (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено взаємозв’язок між економічним зростанням, динамікою доходів населення та нерівністю доходів. На основі порівняльного аналізу груп країн за рівнем доходу оцінено відмінності між зростанням реального валового внутрішнього продукту, валового національного доходу та змінами індексу Джині у 2013-2023 рр. Показано, що економічне зростання не завжди супроводжується зниженням нерівності, а розрив між динамікою виробництва та доходів населення суттєво відрізняється залежно від рівня економічного розвитку країн. Виявлено різні моделі узгодженості зростання та розподілу доходів, що дозволило запропонувати авторську типологію траєкторій економічного розвитку.