ВПЛИВ AI-ГЕНЕРОВАНОГО КОНТЕНТУ НА ДОВІРУ СПОЖИВАЧІВ ДО БРЕНДІВ: ЕМПІРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - Олійник, Ігор (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена систематичному аналізу впливу контенту, згенерованого штучним інтелектом, на рівень довіри споживачів до брендів. На основі порівняльного аналізу результатів провідних емпіричних досліджень 2023-2025 років (NIM, Getty Images, NielsenIQ, Accenture та ін.) систематизовано ключові закономірності впливу AI-дисклоузеру на споживчу довіру, достовірність реклами та наміри купівлі. Дослідження базується на міждисциплінарному підході, що поєднує теорію атрибуції, концепцію автентичності бренду та модель прийняття технологій. Методологія включає систематичний огляд літератури, мета-аналіз емпіричних даних та концептуальне моделювання. Виявлено, що розкриття інформації про використання ШІ при створенні рекламного контенту стабільно знижує рівень довіри до бренду, при цьому ступінь негативного впливу залежить від типу продукту та рівня цифрової грамотності споживачів. Розроблено стратегічну матрицю використання AI-контенту в брендових комунікаціях з урахуванням специфіки українського ринку.