ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ В УМОВАХ ПЕРЕХОДУ ДО ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ - Сисоєва, Інна; Ціхановська, Олена (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті здійснено аналіз сучасного стану та перспектив розвитку підприємництва в Україні в умовах європейської інтеграції, цифрової трансформації, післявоєнної відбудови та переходу до циркулярної економіки. Окреслено напрями зростання: розширення доступу до ринків ЄС, впровадження цифрових і ресурсоефективних технологій, розвиток інноваційних бізнес-моделей, державну підтримку малого й середнього бізнесу, модернізацію аграрного сектору, формування креативної економіки та участь підприємців у процесах реконструкції країни. Проаналізовано вплив принципів циркулярної економіки на підвищення конкурентоспроможності, екологічної стійкості та інвестиційної привабливості підприємств. Обґрунтовано, що підприємництво є ключовим драйвером економічного зростання України, а його подальший розвиток залежить від синергії державної політики, міжнародної інтеграції та впровадження інновацій і циркулярних практик.