БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ОРЕНДИ ТА ПРАВ КОРИСТУВАННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ ДІЛЯНКАМИ - Нечипорук, Н.В. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Вивчення діючої практики облікового відображення орендованих земельних ділянок та прав користування земельними ділянками, а також розробка пропозицій з удосконалення аналітичного обліку зазначених об’єктів бухгалтерського обліку. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження застосовано такі методи: індукції та дедукції (при дослідженні основних характеристик речових прав на чуже майно та операційної оренди земельних ділянок); групування та системного підходу (при систематизації пропозицій авторів з удосконалення аналітичного обліку прав користування земельними ділянками); деталізації (при розробці фасетної системи аналітичного обліку орендованих земельних ділянок та прав користування ними). Результати. Досліджено діючу методика бухгалтерського обліку оренди земельних ділянок та прав користування ними. Встановлено основні недоліки існуючих підходів до бухгалтерського обліку прав користування земельною ділянкою. Запропоновано рекомендації з їх усунення на основі впровадження фасетної системи аналітичного обліку орендованих земельних ділянок та прав користування земельними ділянками. Розроблено відповідні аналітичні рахунки та запропоновано фасети, використання яких забезпечить формування диференційованого інформаційного забезпечення управлінського персоналу. Наукова новизна. Запропонована фасетна система аналітичного обліку прав користування та оренди земельних ділянок, яка передбачає розробку та використання аналітичних рахунків для відображення в балансі прав користування земельною ділянкою в розрізі договорів сервітуту, суперфіцію та емфітевзису та одночасного відображення на позабалансових рахунках вартості земельних ділянок, набутих у користування на підставі зазначених прав. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані при формуванні інформаційного забезпечення для прийняття ефективних управлінських рішень щодо раціонального використання земельних ділянок та прав користування ними.