ФІНАНСОВА СПРОМОЖНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ЯК ОСНОВА СТАЛОГО ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - Бороденко, Тетяна; Гапонюк, Микола; Куліш, Ганна (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено фінансову спроможність територіальних громад як ключову основу забезпечення сталого повоєнного відновлення України. Узагальнено теоретичні підходи до трактування фінансової спроможності як інтегральної характеристики, що відображає здатність громад формувати, ефективно використовувати та мобілізувати фінансові ресурси для реалізації власних і делегованих повноважень. Представлено оцінювання фінансової спроможності 1331 територіальної громади за системою бюджетних показників, що дозволило виявити суттєві міжрегіональні диспропорції та залежність рівня фінансової стійкості від структури доходної бази та інституційної спроможності. Обґрунтовано роль фінансово спроможних громад у забезпеченні інвестиційної активності, реалізації проєктів відновлення та зміцненні соціально-економічної стійкості територій. Визначено ключові напрями посилення фінансової автономії громад у контексті реалізації стратегій сталого розвитку.