СМАРТ – СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ В УКРАЇНІ: ЕКОНОМІЧНІ ТА ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ В ПОВОЄННІЙ ВІДБУДОВІ - Богун, Максим; Пасенко, Владислав; Богун, Денис (Сталий розвиток економіки, 2026)
Протягом останніх років питання обґрунтування та впровадження сучасної парадигми регіонального розвитку активно обговорюється у наукових і практично-експертних колах країн ЄС, а віднедавна – й в Україні. У межах забезпечення збалансованого розвитку національної економіки одним із ключових завдань є досягнення її стійкості. Це набуває особливого значення в умовах необхідності раціонального використання природних ресурсів та зниження негативного впливу на довкілля. Саме в цьому контексті концепція «смарт-спеціалізації» постає як стратегічний напрям сталого розвитку як зовнішньоекономічної, так і внутрішньо-економічної діяльності. Підкреслено вагомий потенціал використання смарт-спеціалізації для формування регіональних стратегій та стимулювання інноваційного розвитку регіонів України. Існуюча законодавча база та напрацьовані методичні інструменти створюють можливості для вітчизняних регіонів застосовувати сучасні наукові підходи під час розроблення і реалізації власних стратегій розвитку.