РЕГІОНАЛЬНІ ТОРГОВЕЛЬНІ КОНФЛІКТИ НА ТЛІ АМЕРИКАНО-КИТАЙЬСКОГО ГЕОЕКОНОМІЧНОГО СУПЕРНИЦТВА - Кальченко, Тимур; Олійник, Вікторія; Фурсова, Олена (Сталий розвиток економіки, 2026)
В статті поставлено за мету виявити контори формування багатополярного світу, що особливо чітко вимальовуються на тлі торговельних конфліктів, суперечок та протистоянь. Унаочнюються зони американських, китайських, європейських інтересів. При цьому, з одного боку, виділяється звуження зони інтересів США (в межах доктрини Монро), а з іншого – розширення плацдармів Китаю (в межах стратегій «Один пояс-один шлях», «Перлове намисто») Визначається, що саме такі трансформації і викликають коротко- та середньо термінові торговельні конфлікти. Констатується, що основним ініціатором перманентної торговельної конфліктності виступають США, очевидним завданням яких є захист внутрішнього ринку від недобросовісної конкуренції. Проте, засвідчується, що така мотивація стає все більш незрозумілою як на регіональному, так і на глобальному ринках.