УПРАВЛІННЯ РИНКОВОЮ КАПІТАЛІЗАЦІЄЮ ПУБЛІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ КОМПАНІЙ У ВИМІРІ ФІНАНСОВИХ МУЛЬТИПЛІКАТОРІВ - Косько, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена аналізу ролі фінансових мультиплікаторів у формуванні ринкової капіталізації технологічних компаній з урахуванням специфіки їхніх бізнес-моделей, інвестиційних циклів і макрофінансового середовища. Метою статті є обґрунтування підходу до інтерпретації основних фінансових мультиплікаторів як агрегованих індикаторів взаємодії очікуваних темпів зростання, ризикового профілю та маржинальності, а не як універсальних коефіцієнтів оцінювання. На основі відкритих ринкових і фінансових даних показано, що відмінності у рівнях мультиплікаторів між компаніями технологічного сектору відображають різні траєкторії масштабування та горизонти монетизації інвестицій, а також чутливість оцінок до режиму монетарної політики. Визначено ключові обмеження порівняльного аналізу, пов’язані з обліковими рішеннями, опціонними програмами, ефектами від транзакцій злиття та поглинання.