АНАЛІЗ БЕЗПЕКОВИХ ЗАГРОЗ ТА ЇХ ВПЛИВ НА СТАЛИЙ РОЗВИТОК ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД УКРАЇНИ - Прогонюк, Людмила (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз безпекових загроз та їх впливу на стале розвиток територіальних громад України в умовах воєнного стану. Досліджено сучасні підходи до оцінювання рівня безпеки громад, визначено ключові фактори ризику, що впливають на економічну стабільність, соціальну згуртованість та інституційну спроможність місцевого самоврядування. Розкрито роль державних органів влади, органів місцевого самоврядування, громадських інституцій та міжнародних партнерів. Обґрунтовано необхідність впровадження інтегрованого підходу до управління ризиками, що поєднує превентивні, адаптаційні, кризові та відновлювальні заходи з урахуванням специфіки розвитку окремих територій. Запропоновано практичні рекомендації щодо удосконалення стратегічного планування, підвищення стійкості громад до зовнішніх та внутрішніх викликів,