ВПЛИВ ДИНАМІКИ ПЕРСОНАЛУ НА РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В КОНТЕКСТІ - Сорока, Віктор (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті розглянуто вплив динаміки персоналу як чинника результативності діяльності в контексті антикризового управління підприємством. Реалізацію антикризової політики, результативність діяльності та зміну чисельності працівників проаналізовано за даними п’яти компаній IT-сектору України за 2020–2024 рр. Діагностовано загальну спрямованість досліджених компаній до впровадження антикризової політики. Визначено результативність діяльності компаній за 2020–2024 рр., для чого проаналізовано показники темпу змін доходу та прибутку, рентабельності діяльності та власного капіталу; здійснено порівняння темпу зростання прибутку та доходу. Визначено тенденції зміни чисельності фахівців у досліджуваних компаніях протягом 2020–2024 рр. Порівняно динаміку доходів компаній та зміну чисельності фахівців у них. Проведено кореляційний аналіз залежності між темпом змін чисельності фахівців та показниками результативності діяльності підприємств – рентабельністю діяльності та власного капіталу, доходом, прибутком, темпами змін доходу й прибутку. Діагностовано сильну пряму залежність між зміною чисельності фахівців та зміною доходу підприємства.