ЕНТРОПІЙНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ РЕЛОКОВАНИХ ПІДПРИЄМСТВ: РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ, МОЖЛИВОСТІ, РИЗИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ПОДАЛЬШОГО РОЗВИТКУ В ЦИФРОВІЙ ЕКОНОМІЦІ - Ходаківський, Володимир; Кузьменко, Олена; Фурса, Влада (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена вивченню ентропійних засад функціонування релокованих підприємств у цифровій економіці. Мета дослідження полягає в науковому обґрунтуванні механізмів зниження ентропії та підвищення результативності релокованих підприємств. Методологія спирається на системний та ентропійний аналіз, логіко‑структурне узагальнення, порівняльний аналіз практик релокації та концепцію антикрихкості. Наукова новизна полягає в інтеграції ентропійного підходу з інструментами цифрової трансформації та акселерації для релокованих підприємств і формалізації зв’язку між зниженням інформаційної/процесної ентропії та зростанням керованості системи. Практична значущість визначається можливістю використання запропонованої моделі для проектування дорожніх карт релокації, пріоритизації інвестицій у цифрові рішення та побудови регіональних програм підтримки релокованих підприємств.