ТУРИСТИЧНИЙ ЗБІР ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ ГРОМАД: ОБЛІК, ОПОДАТКУВАННЯ ТА ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Шепель, Інеса (Сталий розвиток економіки, 2026)
В статті аналізуються особливості обліку туристичного збору, порядок нарахування та сплати, роль податкових агентів, а також механізми контролю за фактичним перебуванням гостей. Розглянуто нормативно-правові аспекти в Україні та порівняльний зарубіжний досвід, що демонструє універсальність податку як джерела місцевого фінансування і розвитку туристичних дестинацій. Окремо акцентується увага на соціальних пільгах, обліку внутрішньо переміщених осіб та нерезидентів, що сприяє прозорості та ефективності оподаткування. Крім того, досліджується вплив туристичного податку на підвищення конкурентоспроможності місцевих туристичних продуктів і стимулювання приватних інвестицій у сферу гостинності. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення механізмів обліку та контролю для підвищення прозорості надходжень та підтримки сталого розвитку громад.