ОСОБЛИВОСТІ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - Близнюк, Андрій (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті розглядаються особливості інноваційного розвитку соціально-економічних систем в умовах глобальних трансформацій, цифровізації та викликів воєнного часу. У дослідженні обґрунтовано теоретичні основи інноваційного розвитку як ключового фактора переходу від екстенсивної до інтенсивної моделі економічного зростання. Узагальнено сучасні наукові підходи до розуміння інноваційного розвитку та підкреслено, що інновації формують структурну основу якісних трансформацій всередині економічних систем. Стверджується, що інноваційний розвиток забезпечує не лише кількісні показники економічного зростання, а й якісні структурні зрушення, підвищення продуктивності праці, раціональне використання ресурсів та довгострокову конкурентоспроможність національної економіки. Особлива увага приділяється типології інноваційних трансформацій. Виділені три основні типи інноваційного розвитку соціально-економічних систем: трансформацію, модифікацію та модернізацію. Результати дослідження підтверджують, що інноваційний розвиток – це незворотний процес якісної трансформації, який визначає темпи економічного зростання та зміцнює національну конкурентоспроможність.