ЕКОЛОГІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЯК СКЛАДОВА МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - Рассадникова, Світлана (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті обґрунтовано сутність екологічної ефективності як складової механізму управління якістю загальної середньої освіти в Україні. Розмежовано поняття «результативність» і «ефективність» у контексті освітнього менеджменту. Проаналізовано міжнародні підходи до оцінювання екоефективності (ISO, OECD, WBCSD) та найкращі практики програм “Eco-Schools”, у тому числі окремі кейси в Україні. Обгрунтовано доцільність інтеграції екологічних KPI до системи стратегічного управління закладом освіти як інструмент підвищення ресурсної раціональності, прозорості та сталості розвитку закладів в умовах трансформаційних змін. Систематизовані ключові показники екоефективності у рамках програми “Eco-Schools”, які поєднують нормативні показники разом зі стратегічними KPI. Окреслено перспективи адаптації прогресивного міжнародного досвіду до умов функціонування українських закладів загальної середньої освіти.