РОЗВИТОК ПІДПРИЄМНИЦТВА ЯК ВАЖЛИВИЙ ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ - Шахно, А.Ю.; Короленко, О.Б.; Лашкун, Г.А. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Визначення ролі підприємництва у підвищенні якості людського капіталу та конкурентоспроможності національної економіки, розробка комплексу заходів щодо забезпечення умов ефективного розвитку підприємництва в Україні. Методика дослідження. В процесі дослідження для досягнення поставленої мети в даній статті використано наступні методи: методи теоретичного узагальнення – при розгляді наукових джерел з питань сучасних проблем і тенденцій розвитку підприємництва та його ролі як важливого фактору підвищення якості людського капіталу; методи аналізу та синтезу - для деталізації об’єкта дослідження; табличний - для наочного порівняння кількості суб’єктів господарювання з розподілом по їх розмірах; метод порівняння - для визначення динаміки обсягів інвестицій держави в розвиток людського капіталу (на освіту, охорону здоров’я, духовний та фізичний розвиток); абстрактно-логічний – для формування висновків та пропозицій. Результати. Визначено основні проблеми та перешкоди, що існують на шляху розвитку підприємництва в Україні. Обґрунтовано вплив підприємництва на формування людського капіталу (на мікрорівні). Визначено структуру видатків з Державного бюджету на формування та розвиток людського капіталу, проаналізовано динаміку кількості суб’єктів господарювання з розподілом по їх розмірах та визначено місце України за рейтингом Всесвітнього банку в аспекті «Ведення бізнесу». Визначено роль підприємництва в підвищенні якості людського капіталу як головного фактору розвитку підприємництва в умовах економіки знань та запропоновано комплекс заходів, які могли б сприяти розвитку підприємництва, реально підвищити його внесок у забезпечення високої ефективності функціонування вітчизняної економіки та формування темпів економічного зростання. Наукова новизна. Одержали подальший розвиток пропозиції щодо вирішення окремих проблем розвитку підприємництва та його впливу на підвищення якості людського капіталу України в умовах посилення глобалізаційних процесів. Практична значущість. Отримані результати дослідження, які виражені у висновках та пропозиціях, спрямовані на виявлення актуальних проблем, які виникають у діяльності підприємницьких структур і впливають на процес розвитку людського капіталу та підвищення його якості, що є неодмінною умовою підвищення конкурентоспроможності національної економіки в умовах глобалізації світу.