МЕТОДОЛОГІЧНИЙ БАЗИС ОЦІНЮВАННЯ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВОЄННИХ ВИКЛИКІВ - Чичуліна, Ксенія (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті проведено комплексне дослідження трансформації концепції сталого розвитку підприємств (зокрема аграрного сектору) в умовах дії воєнного стану в Україні. На основі аналізу еволюції наукової думки доведено, що в кризових умовах сталий розвиток трансформується з моделі поступального зростання у стратегію «стійкого виживання» та збереження відновлювального потенціалу. Автором систематизовано ключові воєнні ризики (економічні, фінансові, логістичні) та ідентифіковано їхній дестабілізуючий вплив на триєдину структуру сталого розвитку. Особливу увагу приділено методологічному інструментарію оцінювання, який базується на інтеграції кількісних критеріїв економічної ефективності, соціальної відповідальності та екологічної безпеки. Запропоновано використання інтегрального індексу сталого розвитку (SDI), що дозволяє агрегувати різноспрямовані показники (рентабельність, плинність кадрів, енергомісткість) в єдиний аналітичний висновок. Обґрунтовано, що залучення адаптивно-системного підходу та інструментів ризик-орієнтованого управління є критичною умовою для підтримки життєздатності бізнесу та формування передумов його післявоєнного відновлення за принципом «Build Back Better».