ЗАСТОСУВАННЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ НАЦІЙ В ПОРТОВІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ - Станєва, Яна (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено особливості впровадження Цілей сталого розвитку (ЦСР) Організація Об’єднаних Націй у портовій системі України в умовах воєнного конфлікту, економічної нестабільності та інтеграції до європейського транспортного простору. Обґрунтовано, що українські морські порти виступають стратегічними вузлами міжнародної торгівлі та ключовими елементами національної економічної безпеки. Проаналізовано практичну імплементацію пріоритетних ЦСР, через модернізацію інфраструктури, цифровізацію адміністративних процедур, розвиток державно-приватного партнерства, впровадження екологічного менеджменту та міжнародне співробітництво. Розкрито значення цифровізації. Встановлено, що поєднання цифрової трансформації, екологічної модернізації та міжнародного партнерства формує основу довгострокової стійкості, конкурентоспроможності та післявоєнного відновлення морського сектору України.