ОБЛІК ОРЕНДНИХ ОПЕРАЦІЙ ТА ІНТЕГРАЦІЯ ESG-ПОКАЗНИКІВ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Долішня, Тетяна; Костюк, Уляна (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні та прикладні аспекти інтеграції принципів сталого розвитку та ESG-показників у систему бухгалтерського обліку орендних операцій. Обґрунтовано економічну сутність оренди як інструменту оптимізації структури активів підприємства. Особливу увагу приділено формуванню системи ESG-показників для оцінювання ефективності використання орендованих активів. Запропоновано підходи до інтеграції ESG-KPI у систему бухгалтерського, управлінського та інтегрованого звітування підприємства. Доведено, що включення ESG-показників до обліково-аналітичної системи підприємства сприяє підвищенню якості фінансової та нефінансової звітності, покращенню прозорості управління орендованими активами, підвищенню інвестиційної привабливості підприємства та зміцненню його конкурентних позицій на ринку.