ВИКОРИСТАННЯ ІНСТРУМЕНТІВ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ АВТОМАТИЗАЦІЇ ОБЛІКОВИХ ПРОЦЕСІВ ПІДПРИЄМСТВА - Мельник, Тетяна; Півторак, Анастасія (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена дослідженню можливостей використання інструментів штучного інтелекту для оптимізації рутинних процесів бухгалтерського обліку в умовах цифрової трансформації економіки України. Актуальність теми зумовлена необхідністю підвищення ефективності облікових процедур, скорочення витрат робочого часу та зменшення ризику помилок у діяльності підприємств. Розглянуто зміну ролі бухгалтера в умовах цифровізації, потенціал генеративних моделей для підтримки професійних завдань, а також проблеми нормативної відповідності, захисту даних та формування нових компетенцій. Увагу зосереджено на тому, що штучний інтелект не здатний повністю замінити фахівця з бухгалтерського обліку, а виступає інструментом підтримки його професійної діяльності, ефективність якого залежить від рівня компетентності та відповідальності спеціаліста.