КЛАСИФІКАЦІЯ СТЕЙКХОЛДЕРНО-ОРІЄНТОВАНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ ПІДПРИЄМСТВ - Скибінський, Назар (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті розглянуто підходи до класифікації стейкхолдерно-орієнтованого інструментарію управління бізнес-процесами підприємств та обґрунтовано необхідність його систематизації з урахуванням багатовимірності сучасних управлінських практик. На основі узагальнення наукових джерел показано різноманіття існуючих підходів до розуміння та класифікації стейкхолдерів, бізнес-процесів й управлінських інструментів, що формує методологічні передумови для розвитку комплексної типології. Запропоновано розширений перелік класифікаційних ознак стейкхолдерно-орієнтованого інструментарію управління бізнес-процесами підприємств, які відображають його функціональне навантаження, часовий горизонт дії, джерело ініціації, рівень формалізації, характер генерованої взаємодії, ступінь цифрової інтеграції та інші параметри. Показано, що багаторівнева класифікація дає змогу цілісно охарактеризувати інструментарій як динамічну систему, визначити логіку його структурування та окреслити умови ефективного застосування у практиці управління бізнес-процесами підприємств.