РЕКЛАМА В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ ЯК МАРКЕТИНГОВА КОМУНІКАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВА В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Андрушкевич, З.М.; Галюк, Я.Д. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Визначення ролі соціальних мереж як інструмента маркетингових комунікацій підприємства, здійснення аналізу цілей використання реклами в соціальних медіа для сучасного бізнесу. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи, які дозволили дослідити ринкову ситуацію, зокрема: статистико-економічний – для дослідження сучасного стану розвитку інтернет-аудиторії України; порівняльний і графічний – для зіставлення статистичних даних у різні часові періоди з метою виявлення та наочного відображення причинно-наслідкових зв’язків; аналіз – при відтворенні зв’язків між прийомами і методами реклами в соціальних мережах тощо. Результати. Досліджено інтернет-аудиторію України за обсягом користувачів та їх віковою категорією на основі статистичних даних. Визначено рейтинг популярних веб-сайтів та відстежено пристрої, за допомогою яких найчастіше отримують доступ до Всесвітньої мережі. Охарактеризовано основні прийоми і методи реклами цифрового маркетингу. Підкреслено, що комунікація з цільовою аудиторією найкраще здійснюється через створення офіційної сторінки у соціальній мережі, публікації у популярних спільнотах, просування через вбудовану рекламну систему, приховану та контентну реклама. Описано застосування ретаргетингу за допомогою різноманітних інструментів Facebook. Наведено приклади маркетингу впливу в мережі Instagram та визначено роль блогерів під час реалізації товарів і послуг масового попиту у сегменті B2С. Зазначено основні переваги та недоліки використання різноманітних систем моніторингу й аналізу соціальних медіа з метою проведення ринкових досліджень. Наукова новизна. Уточнено основні цілі маркетингових комунікацій з потенційними споживачами через соціальні мережі. Виявлено потенціал соціальних мереж для здійснення індивідуалізованих пропозицій користувачам у зоні інформаційного впливу задля задоволення потреб конкретної людини. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути запропоновані для ефективної комунікації з цільовою аудиторією підприємством при завоюванні позицій на внутрішньому та міжнародному ринках. Прийоми і методи реклами цифрового маркетингу у соціальних медіа необхідні для встановлення довірливих відносин зі споживачами з метою підвищення іміджу бренду та отримання прибутку підприємством.