ПРОГНОЗНІ ОЦІНКИ РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ СКЛАДОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Горбач, Сергій (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті визначено сутність економічної безпеки. Обгрунтовано, що одним із найбільш поширених і водночас методично доступних інструментів прогнозування є метод екстраполяції тренду. Розкрито етапи його застосування. Запропоновано алгоритм прогнозування рівня економічної безпеки підприємств харчової промисловості за допомогою екстраполяції тренду. Обгрунтовано для прогнозування індикаторів фінансової складової економічної безпеки підприємств харчової промисловості використання методу лінійної екстраполяції тренду, що базується на часових рядах показників за 2019–2024 рр. Розраховано прогнозовані значення індикаторів фінансової складової економічної безпеки підприємств харчової промисловості Київської області на 2025 р. Аргументовано, що прогнозування дозволяє не лише ідентифікувати поточний рівень фінансової складової безпеки, а й своєчасно виявляти потенційні ризики, формуючи науково обґрунтовану основу для прийняття превентивних управлінських рішень, спрямованих на забезпечення стійкого функціонування та розвитку підприємств у довгостроковій перспективі.