СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТНИМ РОЗВИТКОМ МОРСЬКОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ В КРИЗОВИХ УМОВАХ - Мезіна, Лілія (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена актуальним питанням управління розвитком морської галузі та виділено проблеми, які існують в Україні в цієї галузі. Доцільність розробки наукових положень ґрунтується на необхідності урахування нових умов конкурентного розвитку морської інфраструктури України в системі ринка транспортних послуг. Проаналізована динаміка взаємозв’язку між обсягом глобальних морських перевезень, світовим ВВП та рівнем інфляції. Представлена динаміка зростання середньої дальності перевезень та підкреслено необхідність впровадження цифрових технологій в управлінські та логістичні процеси в системі доставки вантажів для забезпечення конкурентної стійкості. Розглянуто етапи розвитку морської інфраструктури України в умовах воєнного стану. Обґрунтовано необхідність інвестування в морську галузь України яка є стратегічним пріоритетом для економіки держави.