ІННОВАЦІЙНІ ПРОЄКТИ: СУТНІСТЬ ТА ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ - Комчатних, Олена; Сербенюк, Денис (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті узагальнено теоретичні підходи до визначення сутності інноваційних проєктів та обґрунтовано особливості їх управління в умовах високої невизначеності й ризику. Доведено, що інноваційні проєкти характеризуються новизною результату, ітеративністю розвитку, багатовимірністю ризиків і підвищеною роллю знань та людського капіталу в забезпеченні результативності. Проаналізовано обмеження класичних підходів до управління проєктами, орієнтованих на детальне планування та жорсткий контроль параметрів, і визначено переваги гнучких методик в умовах мінливих вимог і динамічного середовища. Обґрунтовано доцільність застосування гібридних моделей управління як механізму поєднання стратегічної визначеності з операційною адаптивністю та контекстного вибору управлінських інструментів. Визначено ключові умови реалізації інноваційних проєктів у сучасному економічному середовищі.