СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Антонюк, Оксана; Хома, Дмитро (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена комплексному дослідженню трансформації підходів до оцінки фінансового стану підприємства в умовах активного розвитку цифрової економіки. У дослідженні систематизовано ключові цифрові рішення, які формують нову архітектуру фінансового аналізу. Розкрито їх роль у забезпеченні безперервного моніторингу фінансових показників, підвищенні точності аналітичних розрахунків. Окремий блок дослідження присвячено визначенню переваг і обмежень використання цифрових інструментів у системі оцінки фінансового стану підприємства. Обґрунтовано, що синергія цифрових аналітичних систем і стратегічного фінансового управління створює умови для підвищення адаптивності підприємств до зовнішніх викликів, зміцнення їх фінансової стійкості та формування довгострокових конкурентних переваг. Зроблено висновок, що цифрова трансформація фінансового аналізу є не лише технологічним оновленням, а й концептуальною зміною парадигми управління фінансовими ресурсами підприємства.