СТРАТЕГІЧНІ ОРІЄНТИРИ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В РЕГІОНАХ УКРАЇНИ - Боровик, Марина; Палант, Олексій (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено проблематику управління розвитком малого та середнього підприємництва в регіонах України в умовах соціально-економічних трансформацій та зростання ролі регіональної політики. Обґрунтовано доцільність переходу від фрагментарної підтримки підприємництва до стратегічно орієнтованої моделі управління розвитком МСП з урахуванням регіональної специфіки. Узагальнено теоретико-методологічні підходи до управління розвитком малого та середнього підприємництва та визначено їх значення для формування регіональної політики. Проаналізовано сучасні тенденції та особливості розвитку МСП у регіональному вимірі. Систематизовано стратегічні орієнтири управління розвитком малого та середнього підприємництва та обґрунтовано напрями вдосконалення регіональної політики підтримки підприємництва, спрямовані на підвищення конкурентоспроможності регіональних економік і забезпечення сталого розвитку.