ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ СКЛАДСЬКИМ ГОСПОДАРСТВОМ НА ПІДПРИЄМСТВІ ОПТОВОЇ ТОРГІВЛІ - Насінник , В.З. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Вивчення чинників, які впливають на вибір підрядника для виконання робіт із розробки та впровадження WMS–систем управління складським господарством, та розробка на цій основі практичних рекомендацій для служб менеджменту оптових торговельних підприємств. Методика дослідження. При написанні статті використано загальноприйняті методи економічних досліджень: економіко-статистичний  при вивченні динаміки та впливу економічних чинників на стан торгівельної діяльності; монографічний – при обґрунтуванні теоретичних положень предмету дослідження; соціологічні методи дослідження, зокрема, анкетування – при встановленні переліку та значущості впливу чинників на прийняття рішень при виборі підрядника на встановлення WMS–системи управління складським господарством оптового торговельного підприємства. Результати. Наведено систему рекомендацій щодо впровадження WMS–системи управління складським господарством підприємства оптової торгівлі. Охарактеризовано вимоги, яким повинна відповідати впроваджувана WMS–система для успішної реалізації завдання відображення руху різних категорій товарів в розрізі номенклатурно-асортиментних груп, та взаємодії з різними постачальниками та споживачами. Детально розглянуто склад та основні компоненти витрат на впровадження WMS–системи на підприємстві торгівлі. Окреслено критерії впливу на прийняття рішень менеджменту оптового торговельного підприємства при виборі WMS–системи управління складським господарством та фірми-підрядника для її встановлення та обслуговування в процесі експлуатації. Запропоновано алгоритм впровадження WMS–системи на підприємстві. Вказано обмеження застосування автоматизованих систем управління в процесі формування замовлень товарів, обумовлені особливістю товарів, які знаходяться на складі. Встановлено, що певні групи товарів вимагають ручного втручання системи менеджменту, так званого «подвійного контролю». Наголошено на необхідності забезпечення надійного контролю та управління з боку кваліфікованого персоналу за функціонуванням WMS– систем для оптимізації управління системою продаж та товарних залишків складського господарства оптового торговельного підприємства. Наукова новизна. Сформовано алгоритм імплементації WMS–системи оптового торговельного підприємства з метою оптимізації товарних залишків та підвищення ефективності його діяльності. Практична значущість. Отримані результати дослідження виступають підґрунтям для вирішення проблем раціонального вибору WMS–систем управління складським господарством оптового торговельного підприємства.