СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В БІЗНЕС-ФУНКЦІЯХ ПІДПРИЄМСТВА ТА ОЦІНКА ЙОГО ВПЛИВУ НА ЕКОНОМІЧНУ ЕФЕКТИВНІСТЬ - Кравченко, Марина; Поляков, Євгеній (Сталий розвиток економіки, 2026)
Метою статті є систематизація використання технологій штучного інтелекту в основних бізнес-функціях підприємства та оцінка їх впливу на економічну ефективність. У роботі здійснено класифікацію сучасних технологій штучного інтелекту за рівнем функціональної складності та розроблено структуровану матрицю відповідності між типами технологій, сферами їх застосування у десяти ключових функціональних напрямах підприємства, очікуваними ефектами та складністю впровадження Авторський внесок полягає у формуванні системного підходу до аналізу використання штучного інтелекту в економічних процесах підприємства, що дозволяє поєднати класифікацію технологій із функціональною структурою організації та результатами її діяльності. Наукова новизна дослідження полягає у поєднанні типології сучасних технологій штучного інтелекту з оцінкою їх практичного значення для різних функціональних напрямів підприємства у межах єдиної аналітичної моделі, що враховує очікувані економічні ефекти, а також рівень складності впровадження. У результаті дослідження встановлено, що вплив штучного інтелекту на економічну ефективність має диференційований характер залежно від функціонального напряму. В адміністративних процесах та напрямів, що стосуються взаємодії із клієнтом або надання сервісу, основні ефекти пов’язані зі зниженням витрат і підвищенням продуктивності, тоді як у маркетингу, дослідженнях та виробництві, використання штучного інтелекту сприяє підвищенню точності прогнозування, оптимізації процесів, скороченню часу розробки продукції та покращенню якості управлінських рішень. Складність впровадження технологій штучного інтелекту також відрізняється залежно від функціонального напряму. Найменша складність характерна для адміністративних процесів та маркетингу, де можливе використання готових рішень без істотної перебудови внутрішніх інформаційних систем. Натомість у виробництві, логістиці, фінансах та кібербезпеці впровадження потребує глибшої інтеграції з існуючою інфраструктурою. Практичне значення результатів полягає у можливості застосування запропонованої систематизації для прийняття обґрунтованих рішень щодо впровадження технологій штучного інтелекту з урахуванням завдань та функціональних потреб окремих департаментів підприємства.