ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ТА ОПОДАТКУВАННЯ ОПЕРАЦІЙ ІЗ ФІНАНСОВИМИ ІНСТРУМЕНТАМИ СТРАХУВАННЯ ЦІНОВИХ РИЗИКІВ НА МІЖНАРОДНИХ РИНКАХ - Юрченко, Олександр; Приймак, Наталія; Нечипорук, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено теоретичні та організаційно-методичні засади обліку й оподаткування операцій із фінансовими інструментами страхування цінових ризиків на міжнародних ринках. Розкрито економічну сутність форвардів, ф’ючерсів, опціонів і свопів як інструментів хеджування та стабілізації грошових потоків підприємств. Обґрунтовано, що належна організація обліку таких операцій забезпечує достовірність фінансових результатів, коректну оцінку інструментів за справедливою вартістю та прозорість фінансової звітності. Систематизовано етапи організації обліку операцій хеджування та визначено ключові вимоги до формування облікової політики щодо деривативів. Запропоновано рекомендації з удосконалення облікової політики та податкового регулювання деривативів для підвищення якості фінансової інформації та мінімізації податкових ризиків.