СУЧАСНА ПАРАДИГМА ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ - Береславська, Олена (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджуються проблеми пенсійного забезпечення в Україні. Розглядаються рівні пенсійних систем, їх переваги та недоліки. Оцінюється відповідність вітчизняного пенсійного забезпечення принципам, сформульованими Світовим банком. Зазначається, що діюче пенсійне забезпечення не відповідає реаліям сьогодення, що потребує переосмислення та визначення сучасної парадигми пенсійного забезпечення, її основних напрямів, які в цілому сформують вектор реформування вітчизняної пенсійної системи. Проаналізовано заходи, які вживав уряд для удосконалення існуючої пенсійної системи. Проведена оцінка чинного та потенційного до прийняття законодавства щодо можливостей впровадження другого рівня пенсійної системи – накопичувального. Обгрунтовано, що для впровадження накопичувального рівня в Україні необхідно здійснити низку заходів інституціонального, інституційного та фінансового характеру.